Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
čudo tehnologije

Čermak pokraj Slavonskog Broda gradi najefikasniju termoelektranu

'22.03.2012., Zagreb - Ivan Cermak, umirovljeni general Hrvatske vojske.  Photo: Marko Lukunic/PIXSELL'
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
1/3
Autor
Marko Biočina
03.12.2012.
u 11:45

Plin se koristi za pogon turbine, a otpadni plinovi upotrebljavaju se za proizvodnju pare koja napaja drugu turbinu

Dok je hrvatska javnost okupirana dilemama oko HEP-ova projekta gradnje termoelektrane Plomin 3, najveći elektroenergetski projekt u državi razvija se u Slavonskom Brodu. Tamo tvrtka Crodux, u vlasništvu umirovljenog generala Ivana Čermaka, radi na projektu gradnje plinske termoelektrane snage 570 megavata. Ispuni li Čermak svoj naum, biti će to najjača termoelektrana u državi, veće proizvodne snage čak i od “famoznog” Plomina 3.

>> Radovi na termoelektrani trebali bi početi u jesen 2013.

Kombinirani ciklus

Vrijednost cijelog projekta procjenjuje se na 500-tinjak milijuna eura, u sklopu kojega je planirana i gradnja industrijskog postrojenja za proizvodnju bioetanola iz kukuruza, a možda i proizvodnja topline koja bi služila za grijanje stanovnicima Slavonskog Broda. Sve u svemu radi se o možda i najvećem privatnom investicijskom projektu trenutačno u Hrvatskoj, a ako bude realiziran, u Brodu će biti smještena najnaprednija plinska termoelektrana istočno od Njemačke.

Naime, u Croduxu su se odlučili da postrojenje grade koristeći tehnologiju njemačke kompanije Siemens, a u Slavonskom Brodu bi se praktično trebala graditi kopija njemačke elektrane Urlich Hartmann. Radi se o bloku 4 elektrane smještene u bavarskom gradiću Irschingu, nekoliko kilometara udaljenom od Ingolstadta. A ta elektrana i službeno je najefikasnija plinska elektrana na svijetu, s postignutom efikasnošću od 60,75 posto. Pojednostavljeno rečeno, na kugli zemaljskoj ne postoji elektrana koja iz iste količine plina proizvede više električne energije, dok su pritom emisije štetnih spojeva u zrak, te buka i ostali načini utjecaja na okoliš svedeni na minimum.

Razlog tome je primjena tehnologije kombiniranog plinskog ciklusa. Radi se o procesu u kojem se prirodni plin prvo koristi za pogon plinske turbine koja proizvodi električnu energiju, a potom otpadni plinovi vrlo visoke temperature upotrebljavaju za proizvodnju pare, koja napaja parnu turbinu – koja opet proizvodi električnu energiju. Radi se o relativno staroj tehnologiji, no čije je detalje Siemens znatno usavršio i ostvario najveću dosad postignutu efikasnost rada. Hrvoje Čermak, član Uprave i direktor Croduxa, kaže kako je odabir najbolje svjetske tehnologije dokaz ozbiljnosti investitora i cijelog projekta.

– Kod nas je uobičajeno da investitori tvrde da će koristiti najmoderniju tehnologiju, no to često nije slučaj. Ovdje je to nepobitno tako, a posebna je vrijednost to što na temelju iskustva rada elektrane u Irschingu možemo točno predvidjeti sve okolnosti rada našeg budućeg postrojenja. Dakle, svi koji su zabrinuti radi emisija štetnih plinova, mogu se na primjeru te elektrane uvjeriti kako opasnosti nema i da ona funkcionira u skladu s najstrožim europskim regulacijama. Zbog toga vjerujem kako ćemo uskoro uspješno dovršiti proces izrade studije utjecaja na okoliš, ishoditi lokacijsku dozvolu, pa već 2013. početi s pripremnim radovima – kaže Čermak.

U samo dvije godine, otkad je u pogon pušten prototip u Irschingu, diljem svijeta prodano je 17 Siemensovih turbina.

Modifikacije na dizajnu

Većinom se radi o naručiteljima iz SAD-a i Koreje, pa bi Hrvatska, poslije Njemačke, bila prva europska zemlja gdje bi ta tehnologija bila primijenjena i to uz određenu nadogradnju. Naime, kako Čermak planira uz elektranu graditi i sinergijsko postrojenje za preradu kukuruza u bioetanol, izdvajanje dijela topline iz proizvodnog ciklusa – kakvog u elektrani u Irschingu nema – određene modifikacije na samom dizajnu morat će biti izvedene. Utoliko, jasno je da se radi o kompleksnom projektu, no sve je izglednije kako bi već 2015. kod Slavonskog Broda mogla raditi najveća hrvatska termoelektrana.

Komentara 108

AP
ApolloKrid
13:25 03.12.2012.

Jel se netko pitao kako je ovaj montažer klima uređaja došao do milijardi? Čisto znanje, mora da se školovao na najboljim 'vakultetima.

LI
liburnik
13:35 03.12.2012.

Ma samo neka napravi, lako ćemo to nacionalizirati poslije kad bude gotovo.

OB
-obrisani-
13:13 03.12.2012.

03.12.2012. u 13:08h Tenkiša je napisao/la: ne sjećam se da je negdje osuđen za ratno profiterstvo ili....? No, kaj se tu ima za čudit - ti si ziher dao glas osuđenom ubojici dvoje ljudi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije